Henkilökohtaisen tiedon uojeleminen

On tärkeää kun liikkuu netissä suojata omat tiedot ja tiedostot. Tässä auttaa paljon hyvä salasana, jonka sinä itse vain tiedät. Salasanaa ei saa ikinä antaa toisten tietoisuuteen. Täytyy myös muistaa, että sinä itse olet vastuussa omista tiedoistasi ja, jos joku onnistuu ne varastamaan ja selviää ettet ole suojannut niitä hyvin kukaan ei muu ei ota vastuuta siitä.

Jos huomaat koneelle mennessä esim. koulussa, että koneelle on jo menty toisen henkilön tunnuksilla on hyvän tavan mukaista ensin kirjautua ulos ja sitten kirjautua sisään omilla tunnuksilla. Mutta valitettavasti on myös henkilöitä, jotka tilaisuuden tullen käytävät toisten tunnuksia itselleen hyödyksi ja se on minusta väärin.

Salasana olisi hyvä vaihtaa n. 3kk jälkeen edellisestä vaihtamisesta. Myönnän etten itse ainakaan tätä tee, koska uuden salasanan keksiminen on aina yhtä vaikeaa, kun täytyy muistaa millainen on hyvä salasana. Mielestäni hyvä salasan on sellainen jossa on isoja kirjaimia, numeroita, sanana voi olla vaikka sinulle henkilökohtainen juttu, mistä vain muutat jonkun kohdan ettei sitä pysty helposti arvaamaan. 

Salasanan vaijto rippu ihan missä opiskelet tai mikä on työpaikkasi. Meillä OSAOlla voit vaihtaa salasanan kahdella eri tavalla.

tapa 1. Koulun verkossa olevalla Windows- työasemalla
1. Kirjaudu työasemalle
2.Paina Ctrl+Alt+Del                                                                                                                                                                      3. Valitse Muuta salasana
4.Anna vanha salasana ja kirjoita uusi salasana kahteen kertaan sille varattuihin kenttiin
5.Paina Enteriä/hyväksymispainiketta

tapa 2. Nettisivulla
1. Mene verkkoselaimellasi osoitteeseen http://vaihda.osao.fi
2. Anna käyttäjätunnuksesi ja vanha salasana niille varatuille kentille ja kirjoita uusi salasana niille varattuihin kenttiin
3. Paina Vaihda salasana- painiketta

Jos unohdat salasanan sinun kannattaa otta yhteyttä heti omaan IT- tukihenkilöön, jos et ole pystynyt vaihtamaan salasanaa itse unohtuneen tilalle.  Jos opiskelet OSAOlla sinun on helpointa tilata uusi salasana puhelimeesi tekstiviestillä numeron löydät Osaon nettisivuilta.

blogikuva.jpg

Näillä ohjeilla luot hyvän ja turvallisen salasanan itsellesi.